Sunday, December 27, 2009

December

Ada orang tulis pasai tahun baru, nak tulis juga la... hehe…

Shut open, shut open (pejam celik, pejam celik), year 2009 is ending soon… Oh, how fast time flies! When you are in wait for something, a moment is like forever… but once it’s over… you’ll feel surprised of your endurance… haha…

I like making resolution, it’s good to have goals, though I rarely achieve them and most of the times, I forget about it after going through half of the year… hahaa. What’s the point of having anyway? Well, at least, for half of the year (if I follow through) I earn some benefits from my resolution…

org kata azam jangan bagitau org… but I’m letting one of my new year resolutions to be known so that if I don’t keep to that… you can karate me… ok, I want to keep my phone bill low (read; I want to save some money)…hahaa… I really shouldn’t spend up to 300AUD each month for phone calls… aaaa, tapi nanti rindu kat mak ayah… takpa, I’ll learn to use calling card or voip or anything alike…

Oh, December is such a romantic month… ramai sungguh orang kahwin… well, I did not attend many weddings but my parents surely did… (nak pergi satu pun jenuh pujuk)..but if you are on facebook, you’ll notice that on average of 1-2 days, there will be someone uploading wedding photos, it’s either their wedding or going to a wedding…

Speaking of wedding, a friend of mine wrote such a hilarious post of her dream wedding… I had never heard of anyone who wished to do such…I left SMKA Al-Irsyad when I was form 4… and I would say that out of all schools that I went, Irsyad kept my best memories… but I never really being fond of any school…not even Irsyad… hahaa… betul ka Ina nak buat macam tu? Kagum2… if I were to write mine… nothing substantive will come out… hahaa.. tak apalah, takmau fikir...

babai~


Saturday, December 26, 2009

OK!

Assalamualaikum wrbkth…
Sidang jumaat yang dirahmati sekalian…
Ehhh.. tertulis pula apa yang kedengaran dari corong masjid berdekatan… ya kaum Adam sekalain, silalah kalian ke masjid segara… (bagi kawasan yang sudah masuk waktu solat fardhu zohor)… khatib sudah mahu memulakan khutbah…
Ah, sudah seminggu di tanah air… What more can I say… happiness is eating mum’s cook! Ahaha… well, it’s not just about food… it’s about seeing those faces… faces that I’ve been missing for a whole year… It’s good to be home… =) It’s good to be close to those who you love and love you…
Hari tu sebelum balik, ada plan nak kerja… herm..it turns out that I’m a bit sick right now… also, my brother suggested that instead of going to work… I should stay home and write… tapi nak tulis apa? Novel? Ahaaa… I lost count of how many times I’ve tried… well, I haven’t given up..it’s just that… I don’t feel like writing such at the moment… cerpen? Drama? Ahhha…tak tahulah…
Lack of inspiration? Ohh, for God sake… I have too many indeed… I’m easily inspired, seriously… especially by those who are close to me… and it motivates me even more when my inspiration writes about me… haha…
Anyways, I should keep on trying…
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Throughout our lives, we encounter many and many choices… and in many occasions, we only stand a chance to decide upon a matter… opportunity rarely strikes twice…whenever we decide upon one thing, we renounce other chances… it always scares me to decide… but not to decide is also a decision, a stupid one!... ahaa… and as a muslim, we are even taught to ‘istikharah’… It convinces your heart upon any decision that you made…
Once we decide upon a matter… We plan and act upon the decision… but a muslim heart must always remember that Allah is the Master Planner of all things…
Oh, my big brother has just come to my room… staring at me oddly and said “awat adik makin huduh? Dulu kecik-kecik comel sikit” sampai hati dia! Humph! Lepas tu ajak org makan nasik… ok… babai~

Saturday, December 5, 2009

Life

Life is a profoundly random business. Well, not that I have no faith in qada’ and qadar… in fact, I devotedly trust in those, it is one of the six pillars of faith. I strongly believe that everything is written… every single thing that is happening in our lives is in fact, is written above… But only He knows the record…

So, for us, life is full of surprises… bad things, good things… happen in many ways… and we rarely able to anticipate what’s going to happen in the future. We know not, what Allah has kept in His provision for us, happiness and grief are a mystery that is only revealed when it happens… it’s just; in many situations… things happen so randomly. That’s how I feel... and I shall be grateful… because of this randomness… I feel life is beautiful… and less boring... =)

It’s is a good thing to listen to your second thought… as for me, I find second thought is more rational than the first thought… First thought tends to be very emotional, lack of consideration and insincere. It’s good to contemplate over and reevaluate the situation before coming up with any kind of decision, or maybe just reconsider the decision made on your first thought…if there is any room for change, do it. It’s not about being indecisive; it’s about assuring one heart… a human heart flutters and shivers easily, therefore… a confidence is necessary, it gives birth to faith.

I don’t know what tomorrow will bring… but I’m ready to give and take, inshaAllah… as life is full of surprises…

Cheers everyone…. Smile to a surprising future!

Tuesday, December 1, 2009

Makhluk Progresif

Manusia.
Kita makhluk progresif. Atas sebab itu, kita berubah-ubah… hati, perangai, rupa… perubahan terbesar adalah pada hati… hati yang berubah, membuatkan sikap juga berubah…dan dalam banyak keadaan, turut diikuti dengan penampilan. Ada orang tak mahu berubah, cuba menentang segala perubahan… well, you can be like Miss Havisham in Great Expectations… you can stop all the clocks in you possession… but you can never halt time… or maybe you can cover up you wrinkles with botox or thick foundation and powder, you can dye your graying hair… tetapi untuk setiap saat yang berlalu, kita tetap semakin tua… dan akhirnya, kita akan berubah.. dari makhluk hidup, menjadi jasad tak bernyawa… tinggal ruh yang akan bertamu di hadapan Pencipta….dan mati itu pasti…

Harapan.
Harapan wujud dalam banyak peringkat dan keadaan. Orang yang selalu bangun tidur lewat, berharap esok dapat bangun lebih awal, orang yang jatuh cinta hari ini, berharap akan dapat menikahi cintanya, seorang pelajar senibina, berharap dalam tempoh sesudah tamat pengajiannya, dia akan menjadi arkitek…. Dan harapan tertinggi, setiap muslim…pasti mengharapkan syurga Penciptanya… syurga yang tertinggi, Al-Firdaus.

Perubahan.
Apakah jenis perubahan yang diharapkan? Jiwa yang normal, pasti mengharapkan perubahan yang positif. Mahu jadi baik dan lebih baik. Ada orang kata, it’s not about ‘mahu jadi baik’… it’s about ‘kena jadi baik’… well, I think both are necessary. Pertama, kita tahu… Kedua, kita sedar… Ketiga, kita mahu… Kalau hendak seribu daya, buat seribu cara… Cumanya, untuk berubah kita memerlukan kekuatan… dan kekuatan itu datang dari Tuhan, selalunya melalui persekitaran… bagi sesetengah orang, apa yang diperlukan bukan seorang jurulatih di hadapan untuk memberi arahan bagi segala tindakan… tetapi seorang teman, yang sama-sama berpimpinan tangan ke arah kebaikan yang diinginkan. Bersama-sama mencari dan memahami… bersama-sama mempersiapkan diri untuk perubahan terbesar dan mencapai harapan tertinggi.

Pilihan.
Setiap hari kita dihadapkan dengan pelbagai pilihan. Mahu pakai baju apa, mahu makan apa, mahu suka siapa… Dan kata orang, ukur baju… biarlah di badan sendiri… bukan sahaja saiz, tapi juga corak dan warna… kadang, dua beradik pun boleh berbeza warna kulit, sekalipun sama saiz badannya… baju yang sesuai dikenakan oleh kakak, belum tentu sesuai untuk adiknya… dan sepanjang perjalanan hidup ini, citarasa juga berubah-ubah… lalu pilihan juga berubah… tapi ada jenis pilihan yang tidak ditelan zaman… misalnya sepasang kasut yang sesuai untuk pelbagai majlis, formal atau santai.. juga memberi keselesaan… Atau mungkin pilihan yang berubah sama dengan kita… seperti tali pinggang banyak lubang… sudah makin montel pun masih boleh terus dipakai… Ada orang pandang jauh, buat pilihan untuk masa depan… misalnya, membeli suit mahal untuk interview tiga tahun lagi… sekarang tak boleh dipakai, sudah tiba masanya… sudah tidak muat pula…

Realistik
Apapun, kita harus realistik… berpada-pada… buat pilihan yang kena… letakkan matlamat berperingkat… sedikit demi sedikit, kita berusaha ke arahnya… bersama… sambut tanganku… dan kita bergerak sama ya…

Sekian.

Sunday, November 29, 2009

It's just another Sunday (tiada idea dah nak letak tajuk apa)

It has become a routine it seems... to walk solitarily around city and visit a bookshop every Sunday. But this time I didn’t browse from every genre to every book, but I sat quietly within shelves and read poetry… Hahaa… so much fun… But why are those poetry books so expensive? Dahla org jarang beli, mahal pula… haish… I wonder if someday I would be able to compile my puisi… A dream is a dream… but sometimes a dream does come true…btw, did you know that to experience the least expected moment is very unexpected?

Forget it; I don’t know what I was saying…

Anyhow, I jotted down some interesting title of those poetry anthologies… there are 3 of them that I really like;

1. Poem A Day, edited by Karen McCosker & Nocolson Albery
2. The McSweeney’s Book of Poet Picking Poet
3. Sor Juana, Octavio Paz

Well, the third one is more like a literature review… But since I had read some of Octavio Paz writings… I kind of like it very much… it’s quite academic in a way, though… not so cool for evening tea…

And again, I don’t buy any… hahaa.. but end up buying a half dozen of doughnuts. Bukan utk makan sorang… setengah dozen tu!...

I plan to look for those books online… maybe I could get them for a better price.



Someday I shall have a library of my own… A small room within a tropical garden… designed to be naturally aired and lighted... walls are painted in white, with some minimalist artistic murals… furnished with wooden shelves and colourful cushions… Decorated with sunflowers and building miniatures… water flows underneath the glass floor… The air is filled with the scent of musk… weh! Bangun Asriah… mimpi pula!!!
Hehe… but that sounds pretty cool isn’t it…

Come to think of my dream space or dwelling… I never dreamt of living in a mansion, really… All I want someday… is just an average size house… That could give comfort to me and my love ones… and I’ll design it myself inshaAllah… and what for having a mansion, if the atmosphere is all cold and lonely… Isn’t a small house with warmth and love is better… and the best of all houses to live in (in this dunya)… is the house in which love grows and flourishes by the Mercy of the Oft Merciful… a house full of barakah… and the best dwelling of all, is of course… Al-Firdaus…

Ok… ok… ok… Btw, a new pop up shop is opened in Melbourne Central… It’s just another expensive women clothing shop… but what is really cool is the concept, they use only recycled corrugated cardboard (you know, the brown box kind of material) as castle-like decoration of the store front and as well for furniture… really cool… hey architects, you guys shall have a look of it… it’s a pop up shop… a lady there said they’ll probably be there around 2 months only… but don’t buy anything… all stuffs are expensive…unless you want to give it as a present to me.. **wink**wink**

And.. yeah… a pair of glass high heels shoes with a big pink ribbon on top of each is really really reallly cute… But who would wear that? fine, I'm just being jealous... because I can't have em.... haha.. but even if I bought em, when and why on earth am I going to wear... perhaps my niece will think they're hers... they are adorable though.... really

Ok… I shall stop… merepek sungguh… but I would like to share this one quote form one of the books mentioned above…

“The firmest faith is in the fewest words”

Have a Good-day! =)

Friday, November 27, 2009

Eid it is!

Allahuakbar. Allahuakbar. Allahuakbar.


It’s the day of Eid.


Nothing much really… The prayer was short; the female jamaah had to finish our prayer on our own since the speaker went off suddenly. And, we could barely hear the khutbah… O’ brother, please check the microphone and speaker properly next time.


No Korban. Tak ada ka siapa2 nak sembelih kangaroo?


No makan-makan.


and obviously, no hajj.



Luckily my sister called this morning… Well, seriously I’ve been waiting… That makes my day.
Tapi tadi tertidur… ish… I didn’t sleep well last night…




But yeah, last night… the night of eid… an alien had visited me… so strange it was… hahaaa…





Absurd!




Am I losing my sense?




Apapun… banyakan bertakbir ya!

Sunday, November 22, 2009

It's not so Sun-day!

I wandered aimlessly around the city. I went where my feet took me to. My pure intention was solely to go out, and feel the rain. It’d been raining since yesterday and I love it.

I looked for the old man who usually plays erhu on the corner of China town. He was no longer there. I miss the melancholy sweetness of his music. He must be taking a break, its Sunday.

I stopped at Bourke Street; a lady was selling some instrumental cds. The music filled the air and it was so beautiful. I stood there in the midst of crowd next to her stall, while listening to the rhythm I read every face that passed me by… I knew that I would not remember any, but I didn’t know why I was doing so. It was fun, though.

I went to Readers Bookstore. I browsed the whole store from every genre to every book. I wanted to buy Vitruvius… but I feel like taking a break from architecture (though, I know that I can’t really do so)… So I spent hours selecting history novels. There were so many books that I wanted to buy, I became indecisive and ended up not buying any.

I went to Dicksmith… I just realized how weird the store name is. Anyhow, I think I should get a new laptop.

I get bored…then I grabbed a regular size very vanilla chiller and headed home. What a Sunday…!!!

I better lay back and continue reading the Great Expectation.

Sunday, November 15, 2009

What do you love about it?

Assalamualaikum

Let’s talk about seasons…

Spring is leaving; I always love spring for its beauty… lying beneath the loveliest tree would always make my heart sing and dance. The wind is subtle… Whenever it caresses my face, I hear the voice of nature... but I haven’t seen my favorite sunflower yet this spring… the big one, almost a size of an XL saucer... I’ve seen one last two years… tp dah tak jumpa… =( Anyway, I wish spring would let me preserve some of its beauty in me… may I?

Summer is approaching; I don’t really fancy summer, it’s hot and dry… unlike Malaysia which is still hot but quite humid… and, people here wear less clothes on their body… it’s flesh everywhere… thank God I’m female… anyway kena jaga juga… but for the fact that its holiday… and I always go back to Malaysia during summer break… I couldn’t help myself but to love this season… tp tahun ni balik lambat.. sob**sob**

Autumn… my favorite! Hermmm.. I don’t really know… but out of the four… I love autumn the most… it’s a kind of feeling that comes without any specific reason… it almost like love… I suppose… For each falling leaf, it narrates a story of life, a crisp despair in the most enchanting manner… oh, mashaAllah!

Winter is when light looses and night wins. I always see winter as a very arrogant season. It makes me battle with the cold mercilessly... its either sleepless night or expensive electricity bill… I thank God that I’m here… in Melbourne, where winter is not as cruel as in Europe or US… despite of its arrogant… I find winter is still very likeable… because there is something about winter that resembles me… =) apa itu..? hehe..rahsia~

Anyway… each season has the good and the bad… like almost everything on the face of this earth… like any human character around us… (Except prophets, sbb mereka maksum)… Isn’t it normal… to like and dislike… but the best is to always appreciate the good and overlook the bad… don’t you think, so what is your favourite season?

Thursday, November 12, 2009

Society by Eddie Vedder

what more can I say.. i'm in love with this song...


Oh, it's a mystery to me
We have a greed with which we have agreed
And you think you have to want more than you need
Until you have it all you won't be free

Society, you're a crazy breed
Hope you're not lonely without me...

When you want more than you have
You think you need...
And when you think more than you want
Your thoughts begin to bleed
I think I need to find a bigger place
Because when you have more than you think
You need more space

Society, you're a crazy breed
Hope you're not lonely without me...
Society, crazy indeed
Hope you're not lonely without me...

There's those thinking, more-or-less, less is more
But if less is more, how you keeping score?

Means for every point you make, your level drops
Kinda like you're starting from the top
You can't do that...

Society, you're a crazy breed
Hope you're not lonely without me...
Society, crazy indeed
Hope you're not lonely without me...

Society, have mercy on me
Hope you're not angry if I disagree...
Society, crazy indeed
Hope you're not lonely without me...

Friday, November 6, 2009

Senyum

Bismillahirrahmanirrahim

Seharian aku berfikir, lalu fikiran terhenti di pelabuhan sebuah kesimpulan….

Kita ini sering merasakan kita watak utama dalam segala cerita yang berlegar di sekeliling kita. Lalu selaku watak utama, kita mahu lebih tumpuan lebih perhatian, tepukan dan sorakan….

Tapi kita lupa… sungguh.. kita ini watak utama… tetapi, watak utama hanya untuk cerita kita… aku menilai nasihat seorang teman untuk berfikir di luar diri kita.. meletakkan watak ‘aku’ sebagai watak ‘dia’.. pada asalnya, saat emosi menguasai diri.. aku kurang erti pada maksudnya.. namun setelah diberi masa pada diri… dan saat suara samudera menemani hati… nasihat itu hadir dan aku kira.. aku cukup mengerti… aku lalu berfikir tentang seorang manusia benama Asriah.

Kita sering merasa terkilan apabila dilupakan, diketepikan dan dihindari… dari sekecil kecil perkara… hingga sebesar-besarnya… oleh sejauh-jauh kenalan hingga seakrab-akrab teman… terutama dalam perkara paling berat, oleh orang yang paling dekat. Lalu fikirkan, jika kita merasa demikian.. letakkan nisbahnya.. kalau satu antara empat, lima atau enam..kita merasa sendirian… letakkan satu antara beribu… maka akan kelihatan… kita adalah beribu….

Namun kita manusia… aku kira, hikmah tuhan menciptakan cinta itu nyata.. bukan sekadar memenuihi fitrah jasmani… tetapi juga kemahuan hati… untuk menjadi yang istimewa sekurang-kurangnya untuk seseorang manusia… Bukan sekadar dikurnia cinta.. diajarkan pada manusia jalannya untuk memaut dan memurnikan cinta itu… mulianya….cinta… apatah lagi Penciptanya.

Drama. Semua ini hanya dunia. Apalah yang begitu membebani… sedangkan orang agama lagikan bertikam, inikan pula perihal dunia yang tiada apa-apa makna.

Kita jangan ada fanatik… namun seperkara tentang Dr Asri… yang aku kenal, bukan sebagai seorang tokoh… tetapi sebagai saudara… pada dirinya… sentiasa ada senyum…. Dalam bahagia mahupun luka… senyum… bahkan jenaka mesra, sentiasa menghiasi dirinya…

Lalu tersenyumlah….

Kita sering lupa… setiap sesuatu yang berlaku itu adalah ujian.... juga… suatu latihan daripada Tuhan, menyediakan diri untuk suatu cabaran lebih besar di masa akan datang…. Seperkara yang aku sedari… sepanjang perjalanan hidup ini, aku saban menelusuri duri-duri hubungan kemanusian dan setiap satu… ada perkara besar yang aku diajar...

Lagipun.. sudah 22 tahun bukan... perkara remeh tidak seharusnya memberi kesan... lebih banyak perkara besar untuk difikirkan... orang boleh memperlakukan kita seperti budak... tapi kita haruslah bertindak matang... kita tidak dinilai daripada apa yang diperlakukan ke atas kita, sebaliknya atas kelakuan kita sendiri...

Berlapang dada… sungguh… aku tidak akan pernah sama. Namun, segala yang berlaku… setakat itu sahaja ceritanya… tak guna menjeruk rasa… tak ke mana pun sudahnya…

Terima kasih semua… untuk sebuah pengalaman yang indah.. Terima kasih Tuhan, untuk sebuah latihan kekuatan demi sebuah masa depan…

Buatlah apa pun, Asriah tak kisah.... =)

Senyum.

p/s: kiambang tidak bermasalah cinta muda-mudi yang banyak dihadapi oleh manusia zaman sekarang... kiambang tidak bermain api... atau dengan kata lain mengambil risiko untuk terjun ke dalam api... ini cerita lain...namun tetap juga cerita kasih sayang...

A Fish With A Smile

Monday, November 2, 2009

Kerana Kita Berbeza

Kita melihat manusia...

Tangan yang seharusnya berpautan berjalan sama menuju suatu tujuan dan matlamat yg sama saling meruntun agar tersungkur yang berada seiringan.

Hati yang sepatutnya menyatu menjadi segumpal kuasa padu dipenuhi dengan hasad yang saling melaknat.

Jiwa yang seharusnya damai dalam hadir setiap satu, menjadi berat dan sarat dengan rasa jemu dan semu.

Sungguh, mana manusia mampu sempurna pada pandangan semua. Mana manusia tidak ada khilaf pada tingkah dan kata. Apa kamu yakin kamu sempurna?

Namun manusia pendendam itu lebih haloba daripada si bakhil akan haknya. Haknya yang tak tertunai dikumpul mengunung lalu diletuskan pada suatu masa.... dan pada masa itu, segala hak manusia disekelilingnya menjadi lebur dalam amarah dendam yang begitu diam.

Aku selalu tidak mampu, mungkin juga tidak cukup usaha menunaikan hak kamu, maka dengan itu... aku memohon maaf. Sekalipun maaf itu tidak ada makna bagi letusan dendam mu.. namun hanya itu yang aku mampu berikan.

Aku manusia yang begitu kurang hemah, terlalu capik akhlakku... tidak mampu untuk aku selalu kurniakan senyum buat kamu... namun aku sesungguhnya benci dengan kecelaan diriku dan sedaya upaya aku mahu dan berusaha untuk membunuh segala mazmumah yg bertamu... dan aku masih berusaha, seandainya kamu tidak tahu....

Aku bukan orang bijaksana yang mampu menafsir manusia dari sekilas renung mata. Tidak juga ku faham bahasa diam yang kamu gunakan... sekiranya dikatakan diam itu lebih baik... izinkan aku ingatkan... diam juga harus bertempat...

Kita melihat manusia...

Tidak pernah sama. Sekalipun ada iras pada wajah, gerak gaya mahupun rentak bicara... Manusia tidak pernah sama... tidak pernah... Ini ialah kuasa pencipta yang menjadikan kita berbeza.

Sayangnya... kita selalu gagal menerima perbezaan yang ada... lalu kita menjadi manusia tewas... tewas dengan nafsu mahu unggul seorang, disanjung bak pejuang...

Kita melihat manusia...

Kita manusia melihat manusia... lalu kita harus lebih mengerti...

**Mulai hari ini... dan saat ini, aku tidak akan pernah sama.... 

Thursday, October 29, 2009

Durian


Assalamualaikum

Aku mahu bercerita... semalam aku makan durian!

Semalam, rakan serumah bernama Oya.. teringin nak makan durian... lalu beliau pun membeli... memandangkan aku si anak kampung ini tahu mengopek durian... maka dapatlah turut serta makan sama... secara percuma... heee...terima kasih Oya...

Ah... alangkah nikmatnya dapat makan durian.. alangkah teringatnya pada kampung halaman... Di Malaysia, lebih spesifik... Penang... Lebih spesifik, Bukit Mertajam.... lebih spesifik... Mengkuang... rumah aku dipagari pohonan buah tempatan... punya manggis, rambutan, langsat (Oya kata, kalau 'duku' ada 'dukung', 'langsat' ada 'langsang' tak?  -_-"), betik, pisang, duku, rampara (pulasan tapi dah nak mati pokok tersebut, tak tahu sama ada masih berbuah atau tidak), ubi kayu (susah rupanya mencabut ubi kayu, pernah disuruh ayah kerana mahu diberi pada jiran mengandung yang teringin, takkan nak biar makcik tu yang mencabut pula), sawa, seghawa (buah mentega) dan juga durian.... itulah... seronok berumah di tengah dusun.. masih menikmati kasih sayang arwah tok wan sekalipun beliau telah sekian lama pergi...

Teringat kenangan mencari durian sewaktu musimnya... teringat si abang yang suka makan durian atas bumbung rumah tok... oh, teringat durian duri halus paling dekat dgn rumah yg susah amat dikopek, tetapi teramat sedap rasanya.... teringat juga kesedapan rangupnya durian mangkar yang hanya berpeluang makan apabila apabila ada dahan patah kerana terlalu berat menahan berat buahan yang bergantungan...

Dahulu.. waktu musim.. boleh lagi memilih mana buah mahu di makan.. banyak karenah, buah pokok ini suka.. buah pokok itu tidak... sekarang... hahaa... hampir 10AUD (aprox. RM30) sebiji... T_T

Sekarang kalau pulang ke tanah air pun hujung tahun... bukan musimnya... alahai....

Rindulah pada waktu itu....

Ada orang tak suka durian... busuklah katanya... ah, tak kisahlah... terpulanglah... aku tak suka taugeh, rasa macam plastik!

Tuesday, October 27, 2009

I used to dream about you...


When we were young, we dreamed a lot. We dreamed for the impossibles, but those dreams are shattered or worn out with age.

As we grew up, we forget about our dreams…instead, we listen to the reality and live out life accordingly…. On that note, we proclaim our maturity.

When I was still riding my tricycle, I dreamed for the day I could ride a bike. When I got my driving licensed and started driving a car, I dreamed about flying a plane… but my second thought said that it’s ridiculous and would never happen. Then on, that dream never revisits.

When I was a kid, I never bothered about friendship, but I had a lot of friends. We fought and argued, but as a new day started… we were once again, friends.

Every individual is unique, or some might say ‘weird’… but I suppose, a different kind of personality attracts a different kind of people… nevertheless, never commit evils. Especially… for us, Muslims… we are the guided people!

“Be yourself”
That notion is a bit speculative as some might say that… if one is evil, he should not be himself. In a way, I could not agree more as human soul is prone to evils… But I suppose, it depends on how you define it too. I would personally not look at it from good and evil definition. It is more in personal characteristic, that many of us were born or grown up with. Like, sense of humor…

So the point that I’m getting at is…
When a humorous person tells a joke, very often, it is funny, but whenever a non-humorous person tries to be humorous… many times… He seems silly!

When I was a kid, I befriended with just anyone. But only some friends were really closed.
And… it never changes…

I don’t select people to be my friends… because I do not know how.

I have poor social skill but I enjoy talking to strangers because strangers often listen but then forget.

I’m amazed with a person who has a very unique skill in entering once life. He/she comes in such a unique way, possesses such a charming personality, speaks words of wisdom, thrives the other person broken dreams, a little bit arrogant in a way yet very charismatic… but this kind of person never stays… in fact, he/she is never real.

Did you realize that, the lower the lowest, the higher the highest?

Monday, October 19, 2009

Skandal


Sungguh, tak sabar nak mengakhiri semua ini... skandal tak sudah dengan basikal....
pengajaran, semester depan harus lebih bijak membuat pilihan... bertahan Asriah, lebih kurang 2 minggu saja lagi... inshaAllah... bak kata Leann (tutor)"you know what to do, be brave and keep going strong..."
even though, in fact I almost lost.. don't know what I'm really doing... cause all I'm doing is just listening do you, my dear tutor...

 Anyway... should not regret what Allah has decreed upon me... I believe I learn something... always do, inshaAllah...

Design Studio 06 Final Presentation
Tuesday, 27102009
10.00 am
Building 45, RMiT City Campus

Moga skandal ini berakhir dengan sebuah kebahagian.

Friday, October 16, 2009

止戰之殤 | Zhi Zhan Zhi Shang | Wounds of War

This song has such a beautiful lyric... well, some of you might disagree if i say that it doesn't matter who sings the song... it's up to you to judge anyway.. but what really matters to me is the lyric.. and i do find this song sounds great too.. so, it depends, don't listen if you don't want to~




光 輕如紙張
guang qing ru zhi zhang
Light - is as light as a piece of paper

光 散落地方
guang san luo de di fang
Light – the place where it lands on

光 在掌聲漸息中它慌忙
guang zai zhang sheng jian xi zhong ta huang mang
Light - it hurries while the applause is fading

她在傳唱 不堪的傷
ta zai chuan chang bu kan de shang
She is singing around the intolerable wound

腳本在台上 演出最後一場
jiao ben zai tai shang yan chu zui hou yi chang
The script is on the stage performing the last scene

而全村的人們在座位上
er quan cun de ren men zai zuo wei shang
While everyone from the village is sitting in their seats

靜靜的看 時間如何遺棄這劇場
jing jing de kan shi jian ru he yi qi zhe ju chang
Seeing silently how time can abandon this theatre

戰火弄髒 她的淚光
zhan huo nong zang ta de lei guang
Flames of war have dirtied her tears

誰在風中 吵著吃糖
shei zai feng zhong chao zhe chi tang
Who is asking for candies in the wind

這故事一開始的鏡頭灰塵就已經遮蔽了陽光 ㄅㄧㄤˋ
zhe gu shi yi kai shi de jing tou hui chen jiu yi jing zhe bi le yang guang biang
In the first scene in beginning this story, dust has already covered the sunlight -biang- (1)

恐懼刻在孩子們臉上
kong ju ke zai hai zi meng lian shang
Fear has been carved on the children's faces

麥田已倒向戰車經過的方向
mai tian yi dao xiang zhan che jing guo de fang xiang
The wheat fields have already fallen in the direction the combat tank has passed

蒲公英的形狀 在飄散
pu gong ying de xing zhuang zai piao san
The shape of the dandelion is dispersing

它絕望 的飛翔
ta jue wang de fei xiang
It is flying hopelessly

她只唱 只想
ta zhi chang zhi xiang
She only sings, only thinks

這首止戰 之殤
zhe shou zhi zhan zhi shang
This song of stopping the casualties of war

惡夜燃燭光
e ye ran zhu guang
Light a candle in the fierce night

天破息戰亂
tian po xi zhan luan
Stop the mess of the war when the day breaks

殤歌傳千里
shang ge chuan qian li
Song of the casualty is passed down a thousand miles

家鄉平饑荒
jia xiang ping ji huang
Homeland is empty and hungry

天真在這條路上 跌跌撞撞
tian zhen zai zhe tiao lu shang die die zhuang zhuang
Being naive on this road falling and bumping around

她被芒草割傷
ta bei mang cao ge shang
She is grazed by awn grass


孩子們眼中的希望 是什麼形狀
hai zi men yan zhong de xi wang shi shen me xing zhuang
What is the shape of hope in the children's eyes

是否醒來有麵包當早餐 再喝碗熱湯
shi fou xing lai you mian bao dang zao can zai he wan re tang
Is it waking up and having bread for breakfast then drinking a bowl of hot soup

農夫被燒毀土地跟村莊 終於拿起槍
nong fu bei shao hui tu di gen cun zhuang zhong yu na qi qiang
The farmer finally picks up his gun because of the destroyed land and village

她卻慢慢習慣放棄了抵抗
ta que man man xi guan fang chi le di kang
But she slowly gets used to giving up defense


孩子們眼中的希望 是什麼形狀
hai zi men yan zhong de xi wang shi shen me xing zhuang
What is the shape of hope in the children's eyes

是否院子有鞦韆可以盪 口袋裡有糖
shi fou yuan zi you qian qiu ke yi dang kou dai li you tang
Is it being able to play on the swings in the yard and having candies in their pockets?

刺刀的光被仇恨所擦亮 在遠方野蠻
ci dao de guang bei chou hen suo cha liang zai yuan fang ye man
The light from the bayonet is sharpened by revenge being barbaric in a distance

而她卻微笑著不知道慌張
er ta que wei xiao zhe bu zhi dao huang zhang
But she just smiles and doesn't know how to fluster

Monday, October 12, 2009

Zombie


That thing is not me... I have 5 fingers on my left hand, but that thing has 6... and I am not a zombie... I'm sure about that... yeah... I think I'm sure....
design
design
design
design
design
design
design
design
desig
desi
des
de
d
......

Friday, October 9, 2009

Cakap guna bahasa, bukan bunyi semata

Salam
Bahasa adalah satu medium komunikasi yang utama. Tanpa bahasa, susahlah saya menulis di blog ini.

Bahasa ibunda saya (mungkin lebih tepat, bahasa ayahanda) saya adalah bahasa melayu. Sejak kecil saya bercakap bahasa Melayu, kemudian masuk sekolah dan belajar bahasa Inggeris. Di rumah, bahasa yang digunakan adalah bahasa Melayu... sikit-sikit bahasa Inggeris dengan kakak dan abang... Sebab itu saya ini kurang mahir berbahasa Inggeris... Sejak datang sini baru betul-betul menggunakan bahasa tersebut.. kerana itulah bahasa Inggeris saya lintang pukang... saya juga belajar asas bahasa Arab kerana pernah bersekolah agama.. juga bahasa Mandarin.. yang saya tak ingat apa-apa...

Apapun.... saya sungguh sayang Bahasa Melayu... sekalipun, saya tidak menyertai tunjuk perasaan menentang PPSMI...

Dan...

Saya mula merasa muak dan meyampah dan rasa nak berkung-fu (mungkin patutnya bersilat) dengan sesetengah manusia yang terlebih pandai mengeja.

Ya... saya bercakap loghat utara...Dengan kawan-kawan utara, saya eja juga air sebagai 'ayaq'... lapar sebagai 'lapaq'... itu adalah loghat... ya.. loghat

Saya juga tidak kisah apabila kawan-kawan selatan mengeja kuda sebagai 'kude'... Kerja sebagai 'kerje'...makanan sebagai 'mekenen'...

Saya juga tidak marah apabila orang Terengganu merampas 'g' orang utara.. sehingga kami menyebut kambing sebagai 'kambin', kucing sebagai 'kucin'.. dan mereka menyebut makan sebagai 'makang', minum sebagai 'minung'

Tapi... saya pantang betul dengan arus kemodenan melampau...

Situasi 1
A: berapa harga buku yang kamu beli itu?
B: 12 jew...

Hah! Pertama, saya tak sempat nak bertanya Hitler berapakah harga seorang Jewish untuk dikaligandakan dengan 12. Kedua, kalau mengikut kelas perkataan yang betul, saya faham Jew adalah suatu agama dan bangsa... Satu itu sajalah... Nak darab 12 macamana?

Situasi 2
A: susah tak kerja itu?
B: x susah pown...

Sudah...... saya tahu perkataan  'pwn'... did u just mean that I've been pwned? Maka kalau mengikut konteks ayat tersebut, jawapan tidak susah itu adalah penipuan untuk mengenakan saya.. Ahhh.. apa niiiii?

Situasi 3
B: aq nak makan nasi...

"aq"? Saya tahu singkatan AQ digunakan untuk Al-Quran... Lalu, Al-Quran nak makan nasi? Panjang sangat kah 'aku' untuk dieja? yang pun tadi, rajin pula ditambah huruf....

Situasi 4
B: aq bese jew, ko chat kew?

Itu memang satu ayat yang saya tak tahu bahasa apa... tapi kalau dicuba tafsir...
aq= oklah, saya faham 'aku'
bese= apa tu? mungkin mahu eja 'besen' tapi tertinggal n
jew= yahudi
ko= oklah, kau
chat= msn? ym? fb? 'sembang' lah kira
kew= itu nama tempat di sini... di St Kilda...

maka... maksudnya
"aku besen yahudi, kau sembang Kew?"
jadi kalau saya perlu jawab... tak.. saya tak tinggal di Kew, jadi saya tak bersembang di situ...
dan kamu itu, apahal pergi jadi besen yahudi?

Banyak lagi contoh boleh diberi.. tapi saya tak hafal vocabullary bahasa baru itu... Tolonglah... saya ini kolot orangnya.. kalau mahu bersembang dgn saya.. guna bahasa Melayu atau Inggeris ya... Lain-lain.. tolong bawa translator...

nota kaki: saya tidak bermaksud meminta semua bercakap Bahasa Melayu baku... bukan kah saya sudah cakap saya tidak kisah bercakap loghat.. itu identiti..cakaplah kelate, ganu, minang, mami..jawo.. saya cuma tak berkenan dengan bahasa ciptaan yang terlampau moden sehingga tidak tahu asal usulnya dan menyusahkan kefahaman ramai... harap maklum.. oh satu lagi.. kalau saya tersalah eja... saya bukan mencipta bahasa baru atau pun mahu mencanggihkan perkataan... saya cuma... SALAH eja...

Minta maaf jika ada yang terasa.
Terima Kasih

Wasslam

Wednesday, October 7, 2009

Cantik


Ada kena-mengenakah gambar ini?

Cantik
Semua orang mahu jadi cantik bukan?
Terutamanya perempuan.

Sebab itu...
Ramai betul yang buat pembedahan sekarang
Plastik sana, plastik sini
Silikon sana, silikon sini

Cantik.
Sebab seperkara ini...
orang sanggup buat macam-macam
Sanggup berhabisan wang
Sanggup menahan kesakitan
Sanggup menjadi bahan kajian
Alahai cantik...


Cantik.
Sebab cantik jugalah terjadinya macam-macam perkara
Lelaki boleh hilang pedoman kerana si cantik
Cinta sejati dikhianati kerana si cantik
Maruah dijual beli kerana perasan cantik
Alahai cantik...

Tak cantik.
Ya... memang,ada orang tak cantik.
tapi mungkin hanya bagi kamu
yang tak cantik bagi kamu
mungkin cantik bagi aku...

Kamu? TAK CANTIK
Eh! Kata aku pula...
kalau aku cantik pun bukan untuk kamu ya!

Tak kisahlah...

Tapi...

Aku memang mahu jadi cantik
Lebih cantik daripada model iklan kereta
Lebih cantik daripada bintang-bintang yang kamu puja
Lebih cantik daripada puteri-puteri raja



Lebih cantik daripada bidadari syurga...

Dan kamu tidak tahu, itu adalah janji
Dari Dia yang Tercantik...

Wednesday, September 30, 2009

He is there for me...

As a designer, I deal with the most subjective thing in the whole universe; ideas. Frequently, to have an idea is not the problem. As a human being, as long as we use our little brain… we will at least have a bit of an idea about any particular thing that we are concerned about… that is why "everyone is a critic"... When one dissatisfies with one thing, he tends to suggest a different way of doing it… or just simply criticizes and says that thing could be done better… and designers, do that most of the time… if you are a designer, any kind… be it architect, fashion designer, artist etc… you must find it hard not to criticize things around you… from the color of walls to the placement of serviettes in a restaurant table that you went to. Even though sometimes, you don’t actually spill out your thoughts but your brain is always talking. However, to realize an idea is a different story… that’s the reason why we hate criticism as much as we love to give it… the most common line to response to a critic, in this case a negative one is “if you could do it better, you do it”… that is a really rude one though, anyway, remember to always thank your critic because sometimes, by saying thank you will make the critic feel bad for giving you a negative criticism…

Anyway… that is not the whole story… I guess it wouldn’t be me without going around the bushes to get into the main point…. If you read my last post titled; this post should be my assignment no15… you might be able to sense my despair… yes, I was in such despair because I had one really great idea in my head but I kept failing to translate it into my design project… I tried and tried and tried to get a right scheme that able to speak my idea, but none seemed working…and...

I almost wish that I could just drop the studio… but hey, I’m a sponsored student yo! I can’t afford to do that and… I really want to graduate for my degree this December…

Why make such a big fuss, it’s just a subject?

Well, if you are not in a design business…. That is a reasonable question, but if you are in… grrr… I should  “ketuk kepala” you ten times… It’s a design studio. It’s the main subject for the whole course… Otherwise, I wouldn’t feel so miserable like I did.


So, what do you do when you are in a misery?

I ranted, I whined…ranted, whined, ranted…and whined…. Then I realized, I didn’t benefit a thing from doing that, yet it hurts even more, like in my case, it made me feel so stupid, as if I don’t suit to be an architect at all… then I contemplated and realized how ignorant was I to forget Him who makes thing ups and downs as a test to us, His servants. How ignorant was I, to forget… how much reward, I could obtain by just being patient and submit to His test… how ignorant was I, to forget… how stronger I could become if I manage to breeze through the test… and how ignorant was I to forget, the great idea that I already had, though I fail to make it real… is from Him… How ignorant was I to forget, those few semesters that I had breezed through with His helps….

But He remembers me…


One moment, out of my despair… I leafed through Quran pages… then I came into a verse…

“And seek help in patience and As-Salat (the prayers) and truly, it is truly hard except for Al-Khashi’un” 2:45

First of all, I just want to make it clear that I’m not going to elaborate on the verse as I don’t have enough knowledge to do that… secondly, I’m sure… you could pinpoint many other verses that could really sooth a heart .. But this is my story… my eyes caught that verse when I was so in need of a consolidation… and that really consolidates me…


I keep a booklet of selected supplications from Al-Quran and authentic hadith… well, I have a plan to memorize the whole thing… but, my bad… I am lazy… anyway… I’ve abandoned the booklet quite a while…but it is actually sitting just next to my bed… One night, it caught my eyes, I took it and at the front cover it is written…

“When my servants ask you about Me, I am always near. I answer their prayers when they pray to Me. The people shall respond and believe in Me, in order to be guided” (2:186)

Well, it would be too blind not to notice the verse on the cover prior to that… but if you were in my situation, you could feel that it felt so different…

Hence, I turned whines into prayers…


I like to do work while listening to music… and I was so bored with my songs collection… so one of those miserable days… I searched for new songs that I could listen to… then, I found a song titled InshaAllah by Maher Zain…


[sorry about the commercial at the beginning and the end of it, couldn’t find any other link]
So, I guess, you could tell how meaningful the song is… at least to me… and it means more than just for my school problem…


There was a book that I really wanted to read… but I only got a chance to read it last week. The book titled is The Alchemy by Paul Coelho… well you might have read it already, It is quite a famous book with Sufism influences… however… there are many good moral values in the book… I don’t plan to write a review about it as I guess you could find a better one if by any chance you are interested in it… but, in that book… there is a phrase that says [pretty much like this, I’m lazy to look up for it]… “Success is the eighth attempt out of seven failures… “Well, I’m sure it sounds better in the book than my broken-unfix able English… anyway…. That quote is really something! It is sort of a really good motivation… well indeed, the whole book is… then I realized, It might take 20 attempts to taste the success… all I need to do is just to keep on trying…


Another, one day… well, you should be able to tell how long I’ve been struggling with my design… I was on facebook… someone posted a link… and I’m not going to talk on it… you need to watch it, then you know…

That made me feel so so so ungrateful… yet… very very very motivated…


Could you see it?

All the above… they are not coincidences… Allah sends down mercy and helps in the most subtle way that most of the times… we, human… do not realize… so, we don’t appreciate it… we neglect and forget to thank Him… but when calamity strikes… we look up to heaven and question Him and blame Him for all… Last class… things finally go well for me… … I finally found the right thing to do to realize the idea…well, at least for now… I still have a few more weeks to work on the idea… refine it and develop it further… but at least, for now… my tutors are happy [she even said; it worth the struggle… you see, I was really struggling] and I’m happy…Alhamdulillah and where is that from? Of course… it is Him… The Lord of Everything… He gave me idea, and it’s got to be Him who could tell me how to translate it into my design…

I’m afraid that I might be ungrateful… I really do… I’m afraid that I might forget Him when everything is smooth and sound… when indeed… He is always there… for me and for you… if we believe…


Subhanallah, Alhamdulillah, Lailahailallah, Allahu Akbar….

Saturday, September 26, 2009

Al kisah tentang Muka Buku

Bismillahi ArRahman ArRahim

Hoho.. tulis blog lagi, bukan baru semalam sudah tuliskah? Kamu tak ada kerja lain kah kiambang? Sungguh, kerja aku banyak amat… sampai tak lalu nak buat… tapi ada seperkara meronta-ronta minta untuk dikongsi… semalam, tak mahu tulis… tentang ini.. lalu cadangkan supaya Mr Aris tulis.. lalu beliau pun menulis.. tiba-tiba gatal tangan nak tulis juga… Asriah…Asriah…

Facebook
Ya… Mahu bercerita tentang laman kegemaran ramai ini...itulah topiknya.. sebenarnya aku ini agak kolot juga… baru tahun lepas buat akaun.. itu pun pada asalnya tak mahu sekalipun melihat teman-teman ramai yg guna.. aku mula buat akaun fb ini krn groupmate aku yang sorang ini berhubunggan melalui fb. Jadi, nak bincang apa-apa senang….lalu aku pun buatlah satu akaun.. kalau aku cakap orangnya ini jewish.. mesti kalian di luar sana kata “haaa.. kau dah jatuh dalam perangkap yahudi…” hahaa.. tapi kalian yang tak disuruh sesiapa pun buat juga… bak kata Mr Aris “yang kata Fb proxy yahudi pun asyik mengadap Fb”… pinjam quote ya encik…

Adab
Dahulu masa muda-muda… ada orang perturun ilmu rumah tangga, katanya kalau nak menegur keburukan pasangan, sebut dahulu tujuh kebaikannya… yang kelapan baru sebut salahnya… tp kalaulah yang buruk ada 5, perlu sebut 35 kebaikan…
nanti ada yang kata berleter pula.. sudah la orang lelaki tidak suka dengar orang berleter panjang.. tak apalah, kebenaran teori mak cik itu, kita kupas lain kali sahaja… apapun, Fb ini ada kebaikannya, satunya itulah.. senang nak buat kerja… (mcm niat awal aku buat Fb dulu).. Fb ini juga buat aku dapat keep in touch dgn ramai kawan-kawan… terutamanya kawan-kawan lama… Ya, aku ini tidak pandai berkawan… maka jangan haraplah utk secara isitmewanya mengirim surat atau email.. juga jarang-jarang sekali memulakan perbualan di messenger, melainkan ada perkara perlu… jadi bila ada Fb boleh juga sekali sekala bertegur sapa tanpa batas waktu dan tempat… Fb juga laman ilmu… kalau yang jd fan dgn hadithoftheday itu.. mesti kalian hargai betapa indahnya tanpa perlu berusaha keras boleh mendapat sepotong hadith setiap hari… tak perlu susah-susah buka kitab.. di laman sosial juga boleh belajar… ada juga kawan-kawan rajin buat note ilmiah..kemudian tag org.. yang tak ditag pun boleh baca.. indahnya apabila Fb menjadi medium dakwah… aku juga suka kadang-kadang orang suka kongsi berita dan komen ringkas isu semasa di Fb…maka dari situ ada isu-isu yang aku terlepas pandang menjadi perhatian…. Juga aku suka apabila orang pamer hasil karya seni mereka… ini bagi aku yang meminati seni sungguh aku tidak berseni…Ok, sudah.. tak payah sampai 7… siapa-siapa minat mahu tambah..tambah sendiri…

Buruk
Maka, sesudah memuji.. ini buruknya mahu ku cerita… Banyak kalau mahu senarai… Cuma mahu focus seperkara… iaitu ‘kuiz’…. Ya.. kuiz-kuiz yang berlegar-legar melampaui pelbagai isu… melibatkan kelucahan dan kemaksiatan.. banyak juga yang berunsur penilikan… pada awalnya.. sesetenagh kuiz ini secara pandangan peribadi berunusur hiburan ringan seperti lawak-lawak jenaka yang tidak melampau, aku kira itu tidak mengapa … aku tidak mahu komen banyak tentang itu… tetapi lama-kelamaan, semakin banyak dan pelbagai kuiz-kuiz yang ada… aku menjadi hairan apabila orang yang menyeru dakwah di sana sini juga di blog turut melakukan kuiz seperti ‘bilakah anda akan berkahwin?’ dan apabila mendapat keputusan tarikh tertentu, dikomen pula disertai Alhamdulillah… sudahlah tilikan itu haram.. kemudian perletakkan erti syukur pada sesuatu yang haram itu bukankah jelik amat… aku juga merasa terkilan apabila ada antara kawan-kawan yang mengukur skala apakah kamu malaikat atau syaitan.. kemudian apabila mendapat keputusan yang peratusnya mendekati syaitan, boleh pula ketawa suka.. main-main dengan kemungkinan nanti masuk neraka… astaghfirullah… dan yang terbaru.. yang betul-betul membuatkan aku menulis panjang-panjang begini ialah kuiz tentang ‘adakah anda sebenar ahli sunnah?’… sudah… mula-mula aku gelihati dengan kejahilan orang yang sanggup memperlekehkah isu aqeedah dijadikan kuiz… namun melihat keputusan seorang rakan yang membuat kuiz tersebut.. lantas aku menjadi jelik.. Fitnah!... apabila keputusan kuiz yang diberi menentukan sesorang itu jahil atau alim..lantas..aku menjadi panas… ya.. ini menjadi fitnah kepada ASWJ. .. fahamkah si pembuat kuiz apakah yang dimaksudkan dengan ‘ahli sunnah’… sekadar mengetahui satu dua isu fekah yang disoal dalam kuiz tersebut tidak menentukan seseorang itu alim atau tidak..jauh lagi ahli sunnah atau tidak… sudahlah.. kemudian dikaitkan pula dengan Dr. Maza…. Ada pula yang bertanya apakah Dr. Maza yang buat kuiz tersebut… sekali lagi.. Fitnah!...pertamanya, aku yakin Dr Maza tak reti pun macamana nak cipta kuiz… Sekalipunlah beliau reti… tidak mungkin beliau melakukan sesuatu yang sebodoh dan semerapik itu… aku lantas ke aplikasi kuiz tersebut sehingga dapat menemukan pencipta kuiz tersebut… melihat pencipta kuiz itu, semakinlah hati aku menjadi sadis….

Kamu si pembuat kuiz
Pertamanya… inshaAllah… niat kamu baik… sungguh… telah aku adukan tindakan kamu kepada Dr. Maza dan dia juga bersangka baik dengan kamu.. pastinya kamu punya kecenderungan kearah sunnah… Malangnya.. tindakan kamu itu tidak kena tempat dan cara… Dan… bukan kamu yang menilai manusia… kita ini berusaha untuk sedaya upaya menjadi ahli sunnah.. jika tidak itu.. apa lagi… tetapi sejauh mana seseorang itu ahli sunnah atau ahli bidaah… bukan kamu yang menentukan… Juga, tiada jalan mudah untuk sesuatu yang indah.. dan sungguh.. sunnah itu adalah indah.. tetapi menjadi ahli sunnah itu tidak semudah memahami satu dua perkara fekah… sekali lagi aku tegaskan untuk kamu… ini melibatkan aqeedah…

Aku yang cuba menyampaikan…
Aku mula merasa kekok dengan tulisan ini… aku budak masih belajar, malas pula belajar… ilmu tidak mampu membasahkan lidah sang semut… apatah lagi untuk bercakap panjang tentang suatu perkara yang cukup besar bagiku… Aku juga tidak cukup baik pada laku dan kata untuk menjadi contoh pada sesiapa.. amal tidak banyak untuk ku cagarkan pada sebuah tulisan tanpa makna… Cuma, ini adalah apa yang terkesan dihatiku.. juga menjadi kesedihan melihat teman-teman mengambil mudah isu ini… aku menjadi sayu….

Baiklah.. aku kira..sudah panjang amat tulisan ini… sungguh.. sekecil-kecil perkara boleh menjadi kontroversi.. tetapi sebesar-besar kontroversi ialah yang menjadi fitnah terhadap Agama…
Sekian..wassalam…

Friday, September 25, 2009

This post should be my weekly assignment no. 15

Eyes on the screen and I feel like blogging.

Today’s lecture was on Russian constructivist… and here I go trying to write my weekly assignment on the topic… and it ends up…

Russian constructivists are those people who might like my duvet cover if they happen to see it. It is red in color… really strong red… with bubbles, no I mean circular patterns that scattered all over it… however, it is lacking of squares and strong lines.. But somehow, when I spread my duvet over my bed which is rectangular… I see those patterns framed by four strong lines… The circles are freely scattered but strictly bounded by the size of the bed… that reminds me of Stalin government of USSR…… but when I look at Saeng (my teddy) sitting at the corner of my bed… I think Stalin might not like him because he is cute but Stalin is not! 


Ok, let’s not get carried away by my ‘OTC’… (Once, I had a beloved uncle who taught me about OTC… it’s an acute syndrome that affects your brain position within the skull that causes some sort of insanity in your thoughts and behavior… in full, it is called ‘Otak Tak Center’)

My mind is everywhere…. I got flu and cough…. Sakit kepala also…

Life is pretty hectic and hair-wired recently.

Design
This thing called design could really make you fly high but sometimes… it could crash you to the bones…

Tutor(s)
The problem when you have two tutors in a studio is one could differ from the other especially when one is not around… and you don’t know which one you should listen to~

Student
When you are a student, you should not be stubborn… but you should listen! But I once, had a mentor who told me… “You can be stubborn when you are in third year and above”… hahaa.. so I’m now ‘besar kepala’ and that is where the problem comes… so padan muka!

Modernist
Did you know that my name could mean ‘modern’? Tak percaya ? Ask the Arabs! Still don’t believe it? Ok, fine.. take that as my middle name then….

Love
I think I really need to fall in love again… so that I could have the old passion again…. Mana pergi semangat berkobar-kobar itu?

Hypothetically speaking… I’ll get over this soon inshaAllah… and by that time I’ll be more enthusiastic… but for the moment… I’m so tired…. Dear my soul, turn to Allah so that you could find peace~

p/s; internet, kamu jangan buat masalah boleh tak? Hantar ke soviet union nanti baru tahu…

Wednesday, September 23, 2009

Kek Cawan



ok.. orang raya buat ketupat... kami buat cupcakes.. sampai meletop mixer.. =.=".... anyway..it was a really exciting experience.. memetik kata-kata oya... "cupcake is about having fun.... ".. dpt positive feedback.. ada orang nak order siap! hahaha... maybe.. just maybe.. we could do a business next time... hahaa..

thanks qilah krn ambil gambar dgn semangatnya!

Saturday, September 19, 2009

Dendang Perantau

dia bakal pergi.. meninggalkan jiwa-jiwa yang masih rindu... sebulan bertamu.. terpadamkah segala hitam semalam? atau  mungkinkah berlalunya sekadar pintasan masa? dalam ramai.. ada jiwa-jiwa yang suci.. sekalipun saat sua pertama itu hitam dan legam.. ada yang sudah suci saat sua pertamanya dan di penghujungnya semakin suci dan berseri.. dan ada juga jiwa-jiwa yang tiada beza... hitam awalnya.. hitam hujngnya, ah tercelalah jiwa-jiwa itu... lalu, di kalangan manakah aku? sungguh.. tiba-tiba bimbang itu datang.. bertandang di lewat malam terakhir ramadhan 1430.... juga tertanya.. apakah mungkin.. sesaat tadi adalah sujud terakhirku untuk terawih bagi usia ini...

lewat 3 tahun ini... aku berpuasa di perantauan.. jauh dari enak harum masakan emak saat senja manapak tiba... tiada juga peluang berdirisama di sisinya berterawikh... tiada syahdu suara ayah mengejut bangun sahur bersama.. tiada gelak ketawa kakanda... anak-anak.. jua saudara mara.. semua jauh.. di tanah air... dan inshaAllah.. ini juga tahun ketiga berhari raya di negeri orang..

memanglah.. suasananya amat berbeza... aku sebenarnya tidak kisah tentang berpuasa di sini.. seperti post sebelum ini.. telah kukatakan.. terawikh di sini adalah pengalaman terindah dalam hidupku.. bahkan.. ramadhan di sini.. dibalik kekurangan belaian keluarga.. aku merasa nikmat tuhanku yang amat luar biasa... di sini aku merasa nikmat jatuh cinta pada ayat-ayat tuhanku.. mengertinya aku akan sebuah rasa yang mendamai hati saat jiwa menjadi kacau dan sepi... dan dalam sendiri... aku mengenal damai yang tak terperi.. di sini juga aku mengenal erti bersaudara... menghargai dan dihargai manusia... bukan aku bicara tentang kenalan.. tapi tentang teman... ya.. kenalan dan teman ini.. jauh bezanya... dan sungguh.. mana persaudaraan tidak diduga... dan pabila terharung suatu fasa yang meguja.. semakin aku kenal 'teman' itu pada maknanya...

aidilfitri bagi si anak bongsu lagi manja ini memanglah menguja.. sungguh.. berairmata juga di tahun pertama.. tahun kedua, aku kira sudah biasa... namun, bukan aku tidak tahu.. salahlah jika begitu... aidilfitri harus gembira.. harus senyum dan bersuka.. kerana ini hari kemenangan... apapun, airmata sekadar rindu.. bukan berduka.. sungguh, riuh gembira di jiwa pastinya ada... ah, jangan hiba.. gantikan dendang perantau dengan seloka di aidilfitri.. barulah ceria... aku kira, inshaAllah... aku sudah biasa jauh begini dari keluarga.. di sini punya teman-teman juga.. juga jemputan untuk beramah mesra...

cumanya.. suasana rumah ini agak suram... rindu riuh rendah mengemas rumah bersama kakak dan emak... rindu lenguh-lenguh jari memutar daun palas membalut berkilo-kilo ketupat... rindu tawa riang anak-anak saudara berlari di halaman... rindu harum bau serunding di dapur kayu... rindu arahan emak menyuruh itu disimpan ini dikemaskan... rindu juga memberi arahan pada anak-anak saudara menolong mengemas.. di sini... sekalipun bakal tiba hari raya... sama sahaja.. bergelut antara raya dan sekolah.. kerja-kerja yang melambak.. model-model yang memenuhi ruang rumah dan tidak tahu mana hendak diletak sekalipun baru sahaja berjaya menyusun rapat bawah katil untuk dimasukkan sebuah yang besaiz A0.. mahu mengemas pun tiada semangat... tambahan pabila kelihatanya orang lain pun tiada semangat... oh, apa sudah terjadi? ayuh teman-teman.. sekurang-kurangnya.. di hari raya ini.. biarlah rumah kita kemas.. ayuhlah berusaha menyimpan model-model kita yang besar ini.. atau mungkin.. fikirkan bagaimana utk dipamerkan dgn indah... inilah kita.. pelajar senibina... juga.. alangkah indahnya jika rumah ini punya bunga.. sungguh.. aku juga aneh memikirkan pasu bunga yang begitu indah... hiasanya hanyalah balsa wood iaitu salah sejenis bahan yg digunakan untuk membuat model.. hasil kerja siapakah itu? (perlukah mengaku?)

apapun.. hari raya tetap hari raya... senyum itu tetap ada.. juga terima kasih kepada keluarga atas kiriman baju raya yang indah juga kuih-muih yang hebat... sungguh kali ini kita tidak dapat beraya bersama... moga dengan izin si Dia Penguasa Masa... kelak tiba masanya, dapat kita bersama...

untuk aku dan semua.. sebulan ramadhan mengajar lebih dari menahan minum dan makan... hati yang disucikan dan jasad yang ditertibkan.. moga beroleh kekuatan berterusan... untuk terus dan terus menjaga iman dan ketaatan...

eid mubarak!!!!!
Taqabballahu minna wa minkum wa kullu 'am wa antum bikhair...

Tuesday, September 15, 2009

hakazal Hubb

tonight, I listened to a tazkirah about 'love'...
about how easy we say 'I love you'.. but always fail to prove it... the speaker talks about loving Allah and Rasul.. It reminds me of the 'I love Allah' group on facebook that many people have become fans.. but, is that it? how truthful are we to our words? How do we prove our love towards Allah and Rasul? or do we join the 'I love Allah' group one day and 'I love my boyfriend' group the day after?
Really wish I could write up the whole tazkirah here.. but I'm not perfectly poised of myself at the moment... just a question for everyone including myself to ponder upon..

"How do you prove your love to Him?"

Saturday, September 12, 2009

Terbaik

Kita mengharap yang terbaik. kita mahu yang terbaik... dalam hidup.. dalam mati.. kita mahu yang terbaik... tp selalunya yang terbaik itu kita tidak tahu.. sehinggalah terbuktinya akan sesuatu...kerana itu kita perlu kembali pada alquran.. pd sirah nabi junjungan dan sahabat teladan... pd kisah generasi salaf juga zaman kegemilangn..
"if we are not affected by history, what are we affected by?" Daniel Libeskind (Arkitek Yahudi yg mereka Jewish Museum of Berlin... kita perlukan arkitek Islam sebegini.. yang mampu merasuk fikiran manusia melalui rekaan bangunan.. yang mampu membuat manusia terkesan dengan sejarah.. lantas bertindak atas kesan penghayatan sejarah... tetapi yang tidak gila nama selepas menjadi ternama)

Sungguh hidup ini berlandaskan kalam tuhan dan sunnah rasul. ibadat biar ada sandaran contoh pegangan.. jgn dicipta reka sesuka rasa.. sia-sia seperkara.. dosa lagi tambah pula... Amal seharian pula biarlah bersederhana.. namun jgn ditegah manusia jika tiada larangan dari tuhan... Jangan pula disuruh yang tiada faedah.. berpada-padalah...
Ya.. yang terbaik.. byk hal.. yang terbaiknya tetap rahsia.. hingga kadang kita rasa takdirnya penuh derita.. lupakah kita pada janjiNya.. kita ini teruji pada kekuatan yg sudah ada.. yang sudah Dia beri pada kita, kita manusia selalu buta dengan cinta tuhanNya...dan akulah itu manusia.. yang selalu merungut sana... merungut sini.. hai  teman.. jangan seperti aku ya!
Si Laila yang jelita.. padanya terhimpun segala rahmat tuhannya.. mana lelaki tidak penasaran? sedang wanita jua tergilakanya.. ayuh teman.. kita buru dia...selamat semua!

p/s: nak kad raya klasik.. ada siapa-siapa sudi hantar?

Tuesday, September 8, 2009

Shine'Er... (Ignore this title)

 Astaghfirulallah al'azim...
..well.. I guess that's how I should begin my post from now on.. I find myself ranting on unnecessary stuff lately... and I hate the fact that I'm doing that in this precious month.. what's up with u kiambang?

Crit.
After four consequetive days of pretentiously working hard.. I'm feeling extremely exhausted, not that I'm sleepy.. well, I did get enough sleep last night.. which was quite unusual for a night prior to crit... but my brain currently shuts down...  another crit is coming tomorrow... heaps of work to get done... =.=

Ramadhan.
Half has gone.. hopefully not wasted. This very heart is in dire need of consolidation.. this is it..my opportunity.. really hope that I could get enough of it in this very month...

Yusuf.
I listen to the tafseer again and again... well, don't misunderstood me... All surahs are surely comforting and important.. but since I don't have that many tafseers dowloaded... and internet is surely limited... AND... I feel such a fond and unusual connection to this surah... I keep coming back to it...anyone.. anyone who understands would surely benefit from it.. and that's surely true... from the first ayah till the final one.....

Forgiveness.
I've done so many mistakes in this life.. for what is left.. I just wish for forgiveness.. from My Lord the Oft-forgiving.. and from u...whososever is reading this..

Good.
I want to be good... in His eyes...and in ur eyes~

"O Allah! I seek refuge in You from anxiety and sorrow, weakness and laziness, miserliness and cowardice, the burden of debts and from being oppressed by men...ameen"


 ................................................................................




I guess, this got nothing to do with the post.. hee...

Sunday, September 6, 2009

Banksy

Salam everyone...
InshaAllah.. this post won't be an essay.. heee

I just love to share my new discovery about 'Banksy'... an artist.. well, he was originally a street artist...who remains anonymous despite of his fame!

Having a profound interest in art and architecture as a medium of revolution, I keep searching and looking for inspiration or precedent.. just to convince myself that this big super secret  futuristic plan in my head has a hope.. As far as my aesthetic sensibility is concerned.. Banksy approaches are really radical and provocative... and he really knows stuff.. I personally find his arts are really punchy!

Note: I don't 100%ly agree with his manifesto.. and I haven't thoroughly studied his arts.. good or bad, look at your own risk :D

Friday, September 4, 2009

Bike Bike Bike

Things started to get a lil'bit creepy around here.. wuuuuuuu...

Wednesday, September 2, 2009

Hati

Hati ini sedang rawan..

Oh.. ini bulan mulia.. janganlah kau begini duhai hati... jangan dirasuk keluh kesah.. berlapang dadalah.. berlapang dadalah... Yakinlah semua ini tidak lama.. biarlah segalanya demi penciptanya...

Pada senyum yang tidak hadir... bersangka baiklah...
Pada soal yang tiada jawab... lupakanlah...
Pada herdik yang manghiris... maafkanlah....
Pada jeling yang menghina... tunduklah...
Pada ketawa yang kau dilupakan... bersyukurlah...
Pada tangis yang kau dirahsiakan.. berdoalah...
Pada masa depan yang kau dipadamkan... senyumlah...

Mungkin...
Kau juga begitu.. kau juga pasti pernah menyakiti... maka saat ini.. rasalah erti disakiti.. Moga kau mengerti.... bermuhasabahlah.. moga kau diampuni..duhai hati... duhai diri yang memiliki hati...

Jangan...
Jangan duhai hati.. jangan sesekali mendambakan penghargaan manusia... kelak amal mu sia-sia... ikhlaskanlah.. hanya kerna Dia.. kerna Allah...

Mungkin..
Ini peluang menyuci diri.. jangan kau bermuram duhai hati... usap air mata mu duhai hati.. senyumlah atas rahmat luar biasa ini... bersyukurlah....

Sungguh. Sungguh aku merasa terkesan.. lantas ku adukan pada Tuhan... moga bertamu sebuah ketenangan... hadiahi aku sebuah kekuatan.. untuk menakluki sebuah kesabaran...

Ampuni aku oh Tuhan...
Ampuni aku oh Tuhan...
Ampuni aku oh Tuhan...
Ampuni kami oh Tuhan.

There is no 'ilãh except Allah The Magnificent, The Forbearing. There is no 'ilãh except Allah Lord of the Magnificent Throne. There is no 'ilãh except Allah Lord of the Heavens, Lord of the Earth, and Lord of the Noble Throne.

Tuesday, September 1, 2009

Without You


Softly you called to me
Across the space between
Across eternity
Where love winds a path unseen
Out of the wilderness
You beckoned my every step
I stumbled sometimes and yet
I never once looked back
‘Cos I would see
The man I know I used to be
How I was lost before you reached for me
No I don’t know
Where I would go
What I would do
Without You
Without You
Without You
Like a heart between beats
I would feel nothing you see
If you took your love from me
I don’t know what more would life mean?
I’d use my final breath
To call out your name and let
That breath upon the breeze
Rise like a kiss to thee
So you might see
Just what your love has meant to me
And what the cost of losing you would be
No I don’t know
Where I would go
What I would do
Without You
Without You
Without You
‘Cos I would see
The man I know I used to be
How I was lost before you reached for me
No I don’t know
Where I would go
What I would do
Without You
Without You
Without You

Monday, August 31, 2009

Rapik Si Anak Deka

Bismillah...
31 0gos... mana mungkin anak deka senyap sahaja... :)

Merdeka.
(merdéka) bebas (drpd penjajahan, kurungan, naungan, dll), lepas (drpd tebusan, tuntutan), berdiri sendiri, tidak bergantung pd yg lain: Malaysia ialah sebuah negara yg ~ dan berdaulat; besok ia jadi seorang awam yg ~ dan tidak lagi menjadi perajurit yg dikongkong oleh undang-undang dan di-siplin; ~ ayam bebas sama sekali (boleh me­lakukan sesuatu sekehendak hati); akhbar ~ akhbar yg tidak terikat pd mana-mana parti politik; memerdekakan memberi kebebasan mele­paskan drpd penjajahan (kurungan dll), mem­bebaskan: India telah dimerdekakan pd bulan Ogos 1947; bagaimana dia boleh ~ dirinya drpd kapitalis-kapitalis kecil itu? kemerdekaan perihal merdeka (bebas), ke­bebasan: kita telah berjaya mencapai ~ pd 31 Ogos 1957; pemerdekaan perihal (perbuatan, usaha dsb) memerdekakan, pembebasan; pemerdeka orang dll yg membebaskan drpd penjajahan (kurungan dll). (Kamus Dewan Edisi ke-Empat)

Retorik.
"Merdekakah kita?" "minda masih terjajah""bangsa jadi murah"
Ya..ya.. kita bertanya.. minda-minda yangs sedar bertanya tentang sejauh mana kita merdeka.. tentang teruna dara yg masih dijajah minda... gaya hidup yg menyundal agama dan budaya, mabuk kuasa yg meracun politik negara.. ya.. ya... kita bertanya... semua bertanya.. siapa menjawabnya? terlalu kerap ditanya terlalu kerap dihina.. balik-balik teriak sana teriak sini.. mana jawabnya? mana....?


Jawab.
Anak Deka tak punya jawab.. Anak Deka juga bertanya...

Tetapi....
Jangan nafi keringat bapa kita. Jangan nafi hakikatnya... Kita adalah bangsa dan negara merdeka. Jangan nafi sebuah kemerdekaan yang sekali apapun tohmahan..sekali apapun keadaan.. kita adalah merdeka. Ada bisik-bisik di hujung sana kata Anak Deka mabuk dalam lena.. dibuai angin merdeka yg maya.. Anak Deka buta mata.. tidak melihat sedalamnya.. Kita masih terjajah..masih rendah.. masih diserang pemikirannya.... Teman.. JANGAN NAFI KITA MERDEKA! Siapa nafi? Ya..ya.. Anak Deka cuma berpesan... sekadar berpesan...

Matang.
Kita itu harus sedar kondisi untuk bertindak secara langsung dengan situasi... Kita ini sudah merdeka. Adapun masih ada yang merasakan ada unsur-unsur yang masih terjajah, maka kita harus bertindak seperti org merdeka yang menuntut haknya yang dijajah. Bukan hamba penjajahan. Maksudku... Meletakkan diri sebagai orang yang punya daya.. Bukan mangsa yang lemah dan hina. Kita tahu merdeka kita ada kurangnya. Ada capik robek kerana alpa daripada maksud sebenarnya.. maka guna harga jiwa yang merdeka itu untuk membebaskan yang lain.. Jika kamu orang merdeka... bertindak seperti orang merdeka... ini isu mentaliti.. Isu sedar diri... Kelakuan.. pemikiran.. harus..harus..harus spt orang merdeka... harus.. harus.. harus... matang...

Percuma.
Barang percuma orang tidak hargai. barang percuma orang pandang sepi. Masalah kita.. kita dapat merdeka percuma.. Celik mata.. sudah merdeka... yang berjuang.. bapa kepada bapa kepada bapa kepada bapa....Teman... Ada wira yang nafasnya masih setia. Ada luka yang masih terasa kebasnya. Mana yang percuma. Galang gantinya keringat dan darah.. sabar dan tawakal.. Bapa-bapa kita bergolok gadai untuk sehela nafas yg bebas.. dan dengan izin tuhan kita bersenangan... Mata yang tidak menyaksikan jangan dijadikan alasan.. hati itu mampu menjelajah zaman.. melihat pada erti sebuah perjuangan.. menghargai dan memaknai...

Anak Merdeka.
Kita ini anak merdeka. Berkelakuanlah seperti orang merdeka.


Hamba.
Sungguh.. sebenarnya ruh merdeka itu wujud sebelum 31 Ogos 1987 lagi. Ingatlah sewaktu Rubi' bin Umair berkata kepada Rustam panglima Parsi apabila ditanyakan tujuan kedatngannya.. jawab beliau"Kami datang utk membebasakan manusia dari penghambaan sesama manusia kepada penghambaan kepada Tuhan yang Esa".. Kita adalah Islam.. dan ramai antara nenek moyang yang berjuang adalah Islam sekalipun ramai yang tidak sempat mendengar jerit laung "merdeka".. dan seorang Islam itu adalah merdeka jiwanya melainkan hanya untuk Allah yang Esa... Maka teman... rasailah kemerdekaan yang kita punya.. rasailah.. hayatilah.. maknailah...

Positif.
Terlalu banyak sudah kita memandang bimbang. Bukan minta bersenang.. terlalu selesa menjadikan kita lupa.. memakan diri dan harga merdeka juga kelaknya... cumanya.. Kita harus punya harap... Memang.. memang harus kritikal.. tetapi harus juga optimistik... jangan asyik menjatuhkan maruah yg masih ada... rasakan wujudnya sebuha harapa.. untuk menjulang sebuah kemerdekaan..


Maka.
Kita orang merdeka. Berkelakuanlah seperti orang merdeka.

Salam penuh rasa merdeka.. dari si Anak Deka a.k.a Kiambang

Sunday, August 30, 2009

Random Thoughts on a Ramadhan Noon 2

Puasa.
Bulan puasa begini rindu sama keluarga menjadi-jadi. Kalau boleh tiap-tiap hari nak telefon mak, Tanya mak masak apa. Siapa buka puasa di rumah, kak long bang ngah bangki semua balik ka? (abg ngah rumah sebelah tu boleh kira kategori ‘balik’ kah? Mak masak enak-enak untuk iftar di Al-Qayyim.. hari itu mak masak gulai tulang dengan sambal belacan yang best. Semalam telefon mak buat ayam masak cabai (bahasa standard ayam masak merah kot), resepi baru mak kata. Terkenang anak2 saudara duduk melukut kerumun makanan sementara tunggu tok siak ketuk gendang. Oh, tapi sekarang mereka sudah besar-besar. Tiga tahun sudah tidak berpuasa bersama. InshaAllah kesepatan hanya akan tiba selepas 2 tahun lagi. Moga usia kita dipanjangkan untuk kebaikan.

Tetamu.
Dapat berita, ada tetamu tak diduga datang bertandang. Oh, cerita lama. Cerita hati yang luka. Cerita fitnah yang menguja. Terima kasih ya tuhan, hantari aku jauh-jauh ke sini. Sungguh, Dia tahu yang terbaik utnuk hambanya.

Rumah.
Bagi yang pernah sejenak bernafas di desa, seharusnya tahu betapa indah suasananya. Sungguh. Rindu amat pada suara desa. Pada hiruk pikuk yg hanya terbuak dari lintasan motor kapcai sekali sekala. Rindu dengan suara azan dari masjid berdekatan. Rindu dengan jeritan jiran datang minta sedikit daun pandan untuk di buat haruman. (oh, teringat Long Bedah…dengan motornya yang cool…) Rindu dengan senyuman bebas maksud tersirat. Dan rumah.. rumah kampung yang kian tua..mungkin menjangkau 40 tahun sudah. Ruang-ruang simple tanpa perabut dan dekorasi mewah tetap mesra suasana. Enak bersantai di tikar mengkuang sambil sembang petang dengan keluarga tidak sama dgn ambal tebal yg dingin dan sebal.

Melbourne.
Sebenarnya harus banyak syukur. Nikmat kemari galang gantinya rindu di hati. Tapi bukankah dengan izin tuhan esok mungkin lebih sempurna. Lagipun… bukan kah disini.. di sini telah ditamu sebuah cinta yang memudar saat di Malaysia. Puasa di sini juga indah. Sungguh tiada masakan mak yang hebat itu, tapi masih berbuka dengan senyuman bersama sahabat handalan. Tarawihnya.. mashaAllah. Pasti..pasti.. pasti menjadi rindu pabila kembali ke tanah air…

Masak.
Balik kepada cerita telefon emak. Tanya resepi. Haha.. resepi bihun mak yg sedap itu tapi semalam buat cara lain.. Fusion dgn resepi kawan-kawan maka rasanya lain tapi sedap juga. Tanya resepi kuah kacang, nasi daging dsb untuk majlis iftar. Terlau banyak bertanya sehingga mak pun berkata, semua tak reti macamana nak kahwin? Eh! Pula! Sbb mahu belajar la bertanya ni mak.. Lagipun bukan semua tak reti, Cuma nak masak yg lain pula.. lalu diungkit mee kuah yg pernah dibuat dengan jayanya sewaktu pulang ke Malaysia hari itu (cubaan kedua krn pertama kali buat di sini kurang jadi.. di malaysia ketam murah..hhehe). Dan ayah memuji-memuji tidak jemu.Ah, memang unexpectedly berjaya.. hehe.. Bila dikata sama emak, mee kuah sudah terer..lalu mak pun membalas..”kembung la laki adik bg makan mee kuah tiap2 hari”.. laaa… sapa nak buat tiap2 hari… “payah sgt, adik tak reti dia la masak, mak” ujarku..

Kaklong.
Kaklong dari segi istilah berasal daripada frasa Kakak Sulong dan dari segi makna merujuk kepada anak sulung atau anak pertama yang dilahirkan dalam sebuha keluarga. Dan kakak mengikut pengertian bahasa melayu Malaysia adalah panggilan hormat kepada perempuan muda yang lebih tua yang belum sesuai dipanggil mak walaupun kadangkala perasan tidak sesuai. Ok. Tak ada apa-apa.. Cuma rindu.. rindu amat sama Kak Long.