Wednesday, December 29, 2010

Kapal Terbang, terbang rendah!

Sebuah kapal terbang baru saja melewati langit pagi yang tenang di perkampungan Mengkuang. Terbangnya teramatlah rendah, boleh kata lebih kurang 40 meter dari paras bumi. Menurut si Talhah yang obses dengan kapal terbang semenjak kecilnya (skrg bawa lari kamera aku menunggu jika kapal terbang itu lintas lagi), jenis kapal terbang tersebut ialah F/A-18 Hornet. tak tahulah boleh percaya atau tak budak tu. Malaysia dahla ada 8 buah saja jet tu, apa benda dia nak buat dekat sini.... oh, tapi berdekatan Teluk Air Tawar memang ada lapangan latihan tentera udara. 

F/A 18Ds Hornet


Teringat, kecil-kecil dulu selalu la jugak perasan kapal terbang terbang rendah, berlatih agaknya... tapi rendah sungguh terbangnya tadi... bak kata Dihyah 'bihsiinnnggg'. Getus hatiku pula "patut saman ja depa ni, mengganggu ketenteraman awam sungguh, terkejut kot tadi. Kalau ada baby tengah lena, mesti jaga"

Namun, sejenak, ditamu pulak sekelumit rasa ngeri di sudut hati. Terbayang mereka di negara terancam perang dan keganasan. Kapal terbang yang melewati bukan sekadar lintasan latihan juruterbang muda, tetapi membawa bersama bahan bom dan letupan, pabila dilepaskan meragut nyawa dan keindahan. Mungkin nyawa yang hilang, atau mungkin yang tersayang dijemput pulang.

Bagaimana agaknya, hidup saban hari dalam gelisah kekhuatiran tentang apa yang bakal melewati langit membawa bencana, dan apa yang bakal melata di bumi membawa binasa. 

Pagi ini juga cuba membelek link-link yg ditweet berkaitan Palestine... baru bberapa link sudah kelesuan.. Isu yang seolah tidak berkesudahan, sebenarnya membuat aku terfikir akan ketabahan, teringat suatu perjumpaan yg pernah diikuti dengan Socialist Alternative semasa di Melbourne.. tentang seorang pakcik dari Palestine yg menyatakan betapa rasa harap itu terkadangnya dilupakan. bukan tidak percaya pada janji tuhan... sungguh kelak akan tiba masanya Palestine jatuh kembali ke tangan kita, tetapi menurut pakcik itu, beliau sekadar merehatkan harapnya... kerana terlalu lama sudah... terlalu lama. Tuhan, kentalnya jiwa mereka...

Sungguh, dan manusia itu hidup dengan rasa harap. pada Tuhanya, untuk masa depanya. terkadang bila apa yg cita lambat tiba, hati seolah berkata... mungkin sama sekali bukan milik kita. Namun masa depan itu kerja tuhan... Jika sudah rezeki, apa yang dinanti... insyaAllah akan termiliki. jika terlalu letih, rehatkanlah harap itu dengan rasa percaya. ;)

'menghitung hariiiii...detik demi detik...' 
p/s: budak Talhah tu kata, boleh jadi F15-eagle. macam logik sikitla kalau yang tu. ka dak?  wo hen bu zhi dao le!

F15- Eagle


No comments: