Friday, February 26, 2010

Bersangka Baiklah Wahai Hati

Sedap angin petang ini... tengah hari tadi panas...

Macam ni lah manusia, bila panas bising panas, sana sini pasang kipas... yang jenis tak pakai baju semuanya lepas, nasib laa dah duduk negeri mcm ni, syukur la juga jadi perempuan... bukan la nak kata org perempuan tak payah jaga pandangan, tapi orang laki lagi susah rasanya... 

Bila sejuk bising sejuk, bising letrik mahal la... nak ke tandas malas... berkelubung sepanjang masa... lepas tu asyik mandi air panas, kulit rosak... muka merah macam kena rebus...

"there is always something wrong" 

I bet anyone who went to the upper pool balloting last Tuesday would still remember Peter Corrigan's story... haha... malas nak cerita.. tp itu lah... manusia kan... ada saja tak kena....

I would say that, human eyes always fail to see perfection... Allah has perfectly designed everything for us... all the nikmah before us, has been beautifully presented... but we tend to overlook, then forget... then complain... haish,.. O'Lord.. am I one of those ungrateful people?

I remember my nephew, Ammar...

One day, my kaklong lectured to her kids about school and all... just that common mom-to-kids talk, I guess... then, just about a few hours later... Ammar (his son) came to her...

Ammar: Ummi, Ammar minta maaf na...
Ummi: Sebab apa pulak ni minta maaf?
Ammar: Sebab hati Ammar kata org tua ni banyak beletiaq la.. 


Hahaha.. it was a little funny when I first heard of it... but when I reflected on the situation, he was actually apologizing for his hidden thought (which was eventually blurted out since my sister had asked about it)... 

It occurred to me that there is always some sort of thoughts in our head or heart that are not supposed to be revealed... Yes, people said..it's good to be outspoken... moreover, it's a democratic era peeps! we have freedom of speech! blablabla... but hey.. u see... a heart is never free from being hurt...

Nevertheless, however we feel... Allah knows... any single thought that we keep hidden in our deepest heart, He knows... and, how frequent do we ask for forgiveness, istighfar and all... Yes, I'm asking myself too... 

Sometimes, when calamities strike... we unconciously blame Allah for it... for instance,

"kenapa la aku... kenapa mesti aku ni huduh sangat... kenapa tuhan buat kat aku mcm ni"

Selalunya, itu hanyalah sekadar keluhan melepas lelah di dada... tapi kita seolah-olah mempersoalkan takdir...

Mak selalu pesan... "Jangan bersangka buruk dengan tuhan"... Siapa tahu, entah-entah kalau kita cantik, kita sombong, dok pi tayang kat org... takpun tulis blog dok cerita tentang kecantikan diri... hahaha... takpun nanti ramai pulak org kagum... lepas tu menimbulkan riak di hati...

So, there is a hidden reason for everything... kalau org tu tak cantik, mungkin dia baik... takpun cerdik... eh, dah bab lain pula...

Cumanya... kita jangan la bersangka buruk pada tuhan dan jgn putus harap... lepas tu, hati tu, kalau tiba-tiba terdetik benda tak baik tu.. byk-byk la istighfar... kan? kawan-kawan?

Jadi.... kiambang oi... bersangka baiklah, tak lama lagi dapat la rumah tu inshaAllah.. :)

2 comments:

Afiq said...

Salam

Nak nombor landlord x?
I know 2 3 orang yang main real estate kat sini. Byk property yang diorg rent kpd student.

KIAMBANG said...

wslm... nak... SMS kalau boleh... jzk.... :)