Monday, June 22, 2009

Sem01_2009

STUDIO : WOVEN
TUTOR : SEAN MCMAHON
PROJECT : RMIT ARCHITECTURE LIBRARY
SITE : SWANSTON STREET












6 comments:

Ariff Arifin said...

good one there.

Ar-Afiq said...

menarik gak kalau dapat study dlm library tu, walaupun dlm render nampak gelap. Tahniah. Ni komfem HD. Sean suka.

~Ki@MbaNg~ said...

thanks ariff
ohoks.. biasala afiq, render nak nmpk dramatis buarpun tak jd sgt.. mudah2an masin mulut afiq, inshaAllah (tak mahu berharap, hd adalah sukar bagiku~)~

firadauskhazis said...

kalau dapat dicentralize kan skylight didalam plan pasti akan jadi menarik tetapi pasti mencabar.

high resolved project, rendering dan graphic yang menarik.

ps: tiang yang menarik. adakah cross bracing diletak didalam? (memandangkan jika didalam plan ia seperti kotak besi yang kosong di tengah. maka mungkin mudah ditwistkan)

~Ki@MbaNg~ said...

fira.. jika skylight itu center... maka lebih kuat lah tuduhan modernist ke atas saya... bangunan itu akan menjadi simetri...

terima kasih atas pujian, cikgu!

ya! ada cross bracing... dibincangkan dengan tutor... namun tidak begitu jelas pada lukisan kerana tidak ada detail bhgn itu!

Ar-Afiq said...

Sekiranya membuat design decision yang btul dan memberi spatial quality yang elok kepada bakal occupants bangunan tu, ok je digelar modernist. Gelaran je pon. Function first. Others second.

Engineer mesti xsuka tiang tu.

Subjek tech rilek je dapat __.